Hva er NUF?
NUF betyr Norskregistrert Utenlandsk Foretak.
Varjag tilbyr norskregistrerte engelske aksjeselskap.
De fleste næringsdrivende foretrekker å drive sin virksomhet i aksjeselskaps form.
Den enkelte aksjonærs ansvar er begrenset til vedkommendes del av aksjekapitalen. Aksjeselskapsformen gir større fleksibilitet ved eierskifte, ved opptak av partnere o.l. AS-formen gir større muligheter for skatteplanlegging. Mange aksjeselskap og andre næringsdrivende ser seg dessuten ofte tjent med å organisere deler av virksomheten i egne selskap, dels for å begrense ansvar og dels av skattemessige grunner.
Mange kvier seg imidlertid for kostnadene ved å opprette et vanlig norsk aksjeselskap.
Et aksjekapitalinnskudd på kr 30 000, et større beløp til bistand for etablering av selskapet og en evt revisorregning er for mange i meste laget. Det gis imidlertid en AS-modell som gjør det mulig å drive virksomheten som aksjeselskap med betydelig lavere kostnader og aksjekapital.
Det norskregistrerte engelske aksjeselskapet - fordeler og ulemper
De britiske myndigheter har tatt konsekvensen av den erfaring at det er de mindre foretak som står for den største delen av økningen i arbeidsplasser og veksten i næringslivet. Storbritannia har i sin selskapslov gått inn for å stimulere gründere, å stimulere til økt næringsvirksomhet. For mindre selskap stilles det ikke minstekrav til aksjekapital, og det er ingen revisorplikt.
Selskaper registrert i Storbritannia og i andre EU/EØS-land har på grunnlag av EØS-avtalen rett til å registrere filialer i Norge for å drive næringsvirksomhet her. Man kan derfor benytte den engelske aksjeselskapsformen som grunnlag for norsk virksomhet ved å stifte et aksjeselskap i England og deretter registrere dette i Foretaksregisteret i Brønnøysund. Dette norskregistrerte selskapet (Norskregistrert Utenlandsk Foretak - NUF) får dermed norsk firmaattest med norsk organisasjonsnummer og kan drive sin virksomhet på samme måte som et vanlig norsk aksjeselskap.
Fordeler
Etter de siste revisjonene av aksjelovgivningen er det kun én fordel ved å benytte NUF-selskap sammenlignet med et norsk aksjeselskap: I NUF er det ikke noe minstekrav til aksjekapital. For et vanlig norsk AS er kapitalkravet kr 30 000. Med unntak av denne forskjellen er NUF-selskapets virksomhet i Norge underlagt samme regelverk som vanlige norske aksjeselskap, bl.a. norske regnskaps- og skatteregler.
Bortsett fra ovennevnte fordel er NUF-selskapet for sin virksomhet i Norge underlagt samme regelverk som vanlige norske aksjeselskap, bl.a. norske regnskaps- og skatteregler.
Ulemper
1. NUF har fått et dårlig ord på seg på grunn av de mange useriøse og ukvalifiserte tilbydere.
Deres arbeid kjennetegnes av forsømmelser og feilinformasjon som har ført til skatte-problemer, sletting av selskap m.m. Unngå dette: Kjøp NUF av et advokatfirma.
2. På grunn av den lave aksjekapitalen i NUF-selskapet krever enkelte leverandører forskudd eller garanti ved kredittsalg og utleie av utstyr.
3. Det er ikke helt enkelt for alle å følge opp pliktene (rapportering og formaliteter) overfor engelske myndigheter. Løsningen er å overlate denne oppfølgingen til andre. Første gangs engelsk rapportering (årsmelding, årsregnskap og skattemelding) til engelske myndigheter er inkludert i Varjags NUF-pakke. Deretter: Abonnement på oppfølging, kr 2500 + mva pr år.
4. Enkelte kunder har opplevd problemer med å opprette bankkonto. De forskjellige bankene stiller forskjellige krav til hva slags dokumentasjon som kreves for å få opprettet bankkonto. Videre har Varjag erfart at bankene har endret disse kravene opp gjennom årene.
Benytt advokat til NUF-registrering. Unngå ukvalifiserte NUF-tilbydere
Du vil ikke la en ufaglært reparere bilen din. Hvorfor la en ufaglært registrere selskapet ditt?
Som advokatfirma med lovbestemt sikkerhetsstillelse innestår Varjag for at lovens krav er fulgt.
De fleste NUF-tilbydere mangler faglige juridiske kvalifikasjoner, noe som resulterer i forsømmelser og feilinformasjon.
Les mer om:
- Oslofirmas forsømmelser fører til problemer, tap og skattesmell.
- Trondheimsfirmas forsømmelser førte til at 175 selskap ble slettet i 2005-2006.
Fortsatt revisjonsfritak for NUF
Revisjonspliktutvalget, som bl.a. har vurdert om små AS skal unntas fra revisjonsplikt eller om revisjonsplikt skal inføres for NUF, avla sin utredning 26.06.2008 (NOU 2008:12). Et flertall med Den norske Revisorforening i front har gått inn for videreføring av revisjonsplikt for alle AS samt innføring av revisjonsplikt for NUF, mens et mer næringsvennlig mindretall med NHO i front har gått inn for revisjonsfritak for små AS og NUF.
Lovvedtaket om fritak for revisjon av årsregnskap for små norske AS trådte i kraft 1. mai 2011, og innebærer at AS som oppfyller følgende vilkår kan velge bort revisjon fra og med inneværende regnskapsår:
1.driftsinntektene er mindre enn kr 5 mill.
2.balansesummen er mindre enn kr 20 mill.
3.antall ansatte ikke overstiger 10 årsverk i gjennomsnitt
4.selskapet kan ikke være et morselskap
For ordens skyld: vilkår 2, 3 og 4 gjelder kun for norske AS, ikke for NUF.